Kunskap till nytta för alla
Erfarenheter och kunskaper från projekten tillgängliggör vi för andra att dra nytta av. Vi tror på att genom att dela med oss bidrar det till en gemensam utveckling av hela det gröna näringslivet. Tillsammans når vi längre.
Nulägesanalys: Hur mår Gotlands mat- och livsmedelssystem?
Gotland Grönt Centrum har tagit fram en ny rapport som visar hur jordbruk och livsmedelsproduktion på Gotland har utvecklats fram till 2023. Rapporten är en viktig del i arbetet med Gotlands regionala mat- och livsmedelsstrategi, och har tagits fram för att ge en uppdaterad bild av utvecklingen inom en av Gotlands viktigaste näringar. Läs mer om rapporten här.
GUTI – Projektet Textilfabriken Gotland (2022-2024)
Projektet har varit ett treårigt, EU-finansierat projekt via Leader Gute, med syftet att utveckla textila företag och skapa en textil värdekedja på Gotland i en gemensam miljösmart textilfabrik – en co-working factory.
Läs mer om projektet här
Bioplast för livsmedelsproduktion
Bioplast är plast som är biobaserad, bionedbrytbar eller bägge delar. Genom att använda bioplast istället för vanlig plast kan man minska koldioxidutsläppen med ca 45-65%. Bioplast för livsmedelsproduktion
Linser – odling och mat
Försöksodlingar för att bygga upp kunskap kring odlingsteknik för linser. Erfarenheter från tre års linsodling på olika gotländska lantbruk. Linser i odling och mat
Affärsutvecklingstips – Naturebizz
Affärsutvecklingsmaterial som stöder processen för företagare på landsbygden att utveckla sina affärer. De åtta modulerna finns på projectnaturebizz.eu. Här kan du ladda ned handboken Handbok Naturebizz .
Mat med gotländska råvaror
Lokala kockar och sommargotlänningar har tagit fram ett gäng härliga recept utifrån gotländska råvaror. Recept på gotländska råvaror
Håll koll på omvärld och trender
Omvärldsbevakning är viktigt! Här finns länkar och tips på nyhetsbrev om det senaste inom forskningen från universitet och forskningsinstitut samt trendanalyser från ledande trendspanare. Omvärld och trender