Nedan hittar du information och vägledning kring våtmarker.


Praktisk handbok för våtmarksbyggare

Denna skrift ska förhoppningsvis bidra till att sortera idéer och lösningar som har tagits fram av många pionjärer de senaste åren. Genom att ta till sig andras erfarenheter kan vi bygga fina anläggningar som fungerar som planerat.
Källa: Hushållningsällskapet Halland

Näringsavskiljning i anlagda våtmarker i jordbruket

Våtmarker fångar näring, särskilt fosfor, i högre utsträckning än man tidigare trott. En avskiljning av 50 kilo fosfor och 500 kilo kväve per hektar våtmarksyta och år kan uppnås när våtmarker skapas i jordbrukslandskapet om näringsavskiljning prioriteras. Detta är betydligt mer än vad som uppnåtts inom landsbygdsprogrammet vilket indikerar att det finns en stor potential att förbättra effekten framöver. Våtmarker som beviljats stöd inom landsbygdsprogrammet 2007–2013 beräknas minska transporten till havet med 18 ton fosfor och 170 ton kväve per år, vilket motsvarar 1,9 respektive 0,5 procent av transporten till havet från jordbruksmark.
Källa: Jordbruksverket

Våtmarken Boters myr på Gotland

En film om projektet Boters myr, en våtmark i Anga socken på Gotland. Ett projekt som Stefan Hellström drivit på mark som familjen ägt i generationer.

Konsten att anlägga en våtmark

Inspirerande exempel på anlagda våtmarker i Blekinge. En film av Biosfärområde Blekinge Arkipelag.

Nyttorna med våtmarker

Nyttorna med våtmarker är många. De är bland annat bra för den biologiska mångfalden, fördröjer vattnets flöde i landskapet och ger möjlighet till foderskapande åtgärder i kantzonerna. Våtmarkskonsult Magnus Strandberg berättar om vad du behöver tänka på kring våtmarker och hur du gör kantzonerna så bra som möjligt för viltet. Markägare Jörgen Nilsson berättar om hur han tänkte när han skapade en våtmark på sin mark.

Lärdomar från våtmarksarbete

Biosfärkontoret har länge arbetat med att anlägga våtmarker. Mycket har hänt under den tiden. Kunskapen kring lämplig utformning och organogena jordars betydelse för klimatförändringar har utvecklats. Det stora antalet anlagda våtmarker och den långa tid som har gått sedan vissa av dem anlades, motiverade oss till att besöka våtmarkerna och följa upp deras funktion. I den här filmen sammanfattar vi iakttagelser och lärdomar.