Nedan hittar du information och vägledning kring diken och dränering.
Reglerbara dämluckor i öppna diken på Gotland
Syftet med projektet är att sprida information om kontrollerad dränering och bidra till en höjd kunskapsnivå kring reglerbara dämmen i diken och kanaler. Projektets huvudaktivitet består i att genom intervjuer och litteraturstudier ta fram ett kunskapsunderlag som beskriver bakgrund, möjligheter och erfarenheter avseende reglerbara dämmen i diken och kanaler. Informationen ska sammanställas i en rapport och presenteras vid ett slutseminarium.
Källa: LRF Gotland
Vasskörd på Elinghems myr
Dikningsföretagets ”Elinghems och Bäcksmyrars torrläggningsföretag år 1966” styrelsemöte beslutade i november 2017 att påbörja arbetet med ett vassprojekt med syftet att på sträckan Ihrebron till träbron vid Bryor, se om det fanns möjlighet till effektivare och miljövänligare sätt för rensning.
Källa: LRF Gotland
Tvåstegsdiken – ett steg i rätt riktning
Rapporten är en sammanställning av litteratur, egna beräkningar och analyser gällande så kallade tvåstegsdiken (two-stage ditch). Sammanställningen har tagits fram för att fylla ett kunskapsbehov om tvåstegsdikenas möjlighet att bidra med flera viktiga funktioner i jordbrukslandskapet. Eftersom tvåstegsdiken framförallt studerats i USA är urvalet av erfarenheter begränsat. Rapporten är en del av redovisngen av ett regeringsuppdrag om åtgärder för att anpassa jordbrukets vattenanläggningar till ett nytt klimat.
Källa: Jordbruksverket
Underhåll av diken 14U
Regelbunden underhåll av dina diken är avgörande för jordbrukets funktion, men regelverket kan vara komplext. Genom denna rådgivning får du kunskap om lagar och regler för underhåll av både öppna och täckta diken, med fokus på ekonomi, miljö och juridik. Fokus är huvudavvattning. Tillsammans med din rådgivare bedöms dikesunderhåll, avvattningens påverkan på skörd och miljö, samt behov av eventuella åtgärder. I fält går ni igenom dikesstatus, funderar på anläggning av skyddszoner och diskuterar vattenproblem. Du får en underhållsplan med konkreta förslag på åtgärder som förbättrar skörd, minskar växtnäringsläckage och utsläpp av växthusgaser, samtidigt som du navigerar rätt i regelverket.
En film av Greppa Näringen/Jordbruksverket
Äga och förvalta diken – en handbok
En bra balans mellan vatten, växtnäring och syre i marken behövs för att en gröda ska utvecklas så bra som möjligt. För att förbättra odlingsmarkens bördighet har därför lantbrukare under lång tid dränerat åkermark genom att gräva diken och bygga invallningar. Dessa anläggningar behöver skötas för att säkerställa matproduktionen till en växande befolkning.
Källa: LRF/ Jordbruksverket
Investeringskalkyl för täckdikning
Med hjälp av den här kalkylen kan du räkna på om det kan vara lönsamt att investera i din täckdikning på din gård.
Källa: Greppa Näringen
Underhåll diken för biologisk mångfald
Diken i odlingslandskapet har stor betydelse för växt- och djurlivet. Du behöver underhålla ditt dike för att säkerställa en god dränering och för att hålla åkermarken i gott skick. För att inte skada vattenmiljön bör du anpassa underhållet utifrån dikets förutsättningar och utföra det på ett varsamt sätt. Det här faktabladet innehåller konkreta råd för åtgärder i samband med dikesunderhåll som tar hänsyn till växter och djur.
Källa: Jordbruksverket
Underhåll ditt dike för ett rikare odlingslandskap
Diken är ett viktigt inslag i jordbrukslandskapet. Deras huvuduppgift är att leda bort överskottsvatten från åkermark för att få en fungerande dränering, men de utgör även en viktig miljö för växter och djur som behöver öppet vatten. Denna broschyr förklarar varför diken finns, varför du behöver underhålla dem och hur du ska göra det på bästa sätt.
Källa: Jordbruksverket
Översyn av dränering 14D
Film om en av Greppa näringens rådgivningar om översyn av dränering. Rådgivningen är kostnadsfri.
Rådgivningen hjälper dig att förstå juridik, regler och miljöhänsyn vid dränering. Tillsammans med en rådgivare går ni igenom markkartor och täckdikningsplaner, föreslår åtgärder som underhåll av täckdikning, och diskuterar juridiska och ekonomiska konsekvenser. Målet är att förbättra avkastning, minska näringsläckage och växthusgasutsläpp.
För mer info se https://greppa.nu/fa-radgivning/radgivningsmoduler/oversyn-av-dranering
Förvaltning av vattenanläggningar
Syftet med denna broschyr är att skapa ett underlag till rådgivare, lantbrukare och myndigheter om hur mark avvattningssamfälligheter förvaltas och vad som kan göras när förvaltningen inte fungerar. Dels hur de själva kan få ordning på förvaltningen, och dels vad det innebär att få en förordnad syssloman. Den ska också vara till hjälp för den som blir förordnad som syssloman, och för läns styrelser som ger råd till markägare och är de som har möjlig het att förordna.
Källa: Jordbruksverket
Dränering
En bra dränering gör att jorden torkar upp fortare på våren vilket ger en längre växtsäsong.
En film från Greppa Näringen
Dagvatten och åkermark – Tips och råd
Här kan du få information kring vad du kan tänka på för att undvika att få problem med diken och dränering på grund av dagvatten.
Källa: Länsstyrelsen Östergötland
Jordbrukets markavvattnings anläggningar i ett nytt klimat
Mer än hälften den svenska åkerarealen är beroende av fungerande markavvattnings anläggningar dräneringsrör, diken och invallningar. Anläggningarna är även betydelsefulla för infrastruktur och bebyggelse. Jordbruksverket har i ett regerings uppdrag gjort en översyn av vad som krävs för att anpassa anläggningarna till ett nytt klimat. Rapporten beskriver hur anläggningarna är uppbyggda, vilka faktorer som styr dimensioneringen, hur de påverkas av klimatförändringar och av det regelverk som styr förvaltning, utbyggnad och underhåll.
Källa: Jordbruksverket
Avvattning av jordbruksmark i ett förändrat klimat
Denna utredning är Jordbruksverkets rapportering av regeringsuppdraget om kartläggning av åtgärder för att klara avvattningen av jordbruksmark i ett förändrat klimat.
Utredningen har gjorts av en arbetsgrupp bestående av Eskil Mattsson, utredningsenheten, Tomas Johansson, Jennie Wallentin, Albin Noreen och Gwidon Jakowlew, miljöanalysenheten samt Magdalena Nyberg, rådgivningsenheten söder. Else-Marie Mejersjö, Olof Johansson och Sofia Blom har utgjort styrgrupp.
Källa: Jordbruksverket