Hur kan mat, turism och entreprenörskap tillsammans driva en hållbar förändring? På Gotland pågår just nu en banbrytande satsning där regenerativt jordbruk, besöksnäring och innovation möts för att skapa en mer hållbar framtid.
I veckan samlades Science Park Gotland, Gotland Grönt Centrum, Matbyrån Gotland och Gotlands Förenade Besöksnäring för inspirerande workshops tillsammans med Charles van de Kerkhof. Han delade med sig av insikter om hur vi kan leva inom de planetära gränserna, där hållbart mat- och livsmedelsystem och turism spelar en avgörande roll. Vilket kan ses som grunden i ett regenerativt förhållningssätt.
”If you are into regeneration in tourism, into regenerative agriculture and curious about regenerative business support – keep your eyes on Gotland!” Charles van de Kerkhof
Gotland är en perfekt plats för den regenerativa resan – med vår unika ö-identitet, vårt starka mat- och livsmedelssystem och en besöksnäring som har potential att leda omställningen. Det här är en satsning som världen inte har sett tidigare – tre aktörer som parallellt arbetar med regenerativ utveckling inom sina områden.
Matbyrån Gotlands projektledare, Alexander Wugk är nöjd över dagarna.
”Det har varit väldigt inspirerande och jag har fått med mig många nya tankar hem!”
Nu tar vi nästa steg för att omsätta idéerna i praktiken. Vi ser fram emot att fortsätta den här resan tillsammans – för Gotlands bästa!
Vill du veta mer om projektet eller är nyfiken på regenerativt företagande?
Kontakta Alexander Wugk, alexander.wugk@grontcentrum.se






Foto: Simon Frid Thomsson, Gotlands Förenade Besöksnäring