Profil häst

Trivs du i stallet och med hästar? Vill du kombinera dina gymnasiestudier med ditt hästintresse?  Hos oss får du utveckla ditt intresse och möta nya kunskaper. Utbildningen ger dig en yrkesexamen som stskötare där du i framtiden kan arbeta professionellt med häst världen över. Du kan också välja att läsa den allmänna högskolebehörigheten för vidare studier på universitet, högskola. Välkommen att möta din framtid hos oss!

Arbete inom de gröna näringarna och hästbranschen är en framtidsbransch med efterfrågan på utbildad personal. På naturbruksprogrammet läser du kärnämnen på Wisbygymnasiet i Visby och karaktärsämnena på Gotland Grönt Centrum i Roma och på Suderbys Gård & Ridskola i Sjonhem.

Du som elev är vårt fokus! Du möts av engagerade lärare, gemenskap, företagande, ledarskap, nära samarbete med branschen och både teoretiska och praktiska kunskaper. Här bidrar personliga mål och intressen till väl utförd utbildning med coachande kunniga lärare.

Hos oss får du en allsidig utbildning inom häst. Du möter lärare med flera års erfarenhet inom tävling, uppfödning och utbildning. Du läser kurser inom profilen häst och rider varje vecka. Inom ridning får du utvecklas i såväl dressyr, hoppning samt körning på välskolade hästar.  Du lär dig att hantera unghästar och friskvård. I utbildningen lär du dig också om hästens anatomi, fysiologi, kommunikation, beteende, inlärning, biologi, avel och uppfödning, hälsa, foder, skötsel, friskvård och sjukvård. Du lär dig också om bemötande och företagande för att du ska ha bästa förutsättningar till hög anställbarhet. Under utbildningen träffar du branschen och gör studiebesök. Du är med på clinics (kortkurser) med olika tränare, kvalitetsbedömningar, tävlingar, och får följa med avel på nära håll från planering till föl och vidare till kvalitetsbedömning av hästar fram till tävling. Vi satsar på dig som elev!

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Utbildningen ger dig minst 15 veckors APL inom hästnäringen som på ridskolor, tränare i olika inriktningar, stuteri, med mera. Där får du chansen att fördjupa dig inom ditt intresseområde och utveckla kunskaper för framtiden.

Utlands-APL – Bli stipendiat!

Drömmer du om att få resa och se hästvärlden utomlands? Hos oss har du möjlighet att söka vårt utlandsstipendium och ta dig utanför Sverige och praktisera. Det ger dig spännande upplevelser, kontakter och erfarenheter inför framtiden.

Yrkeslicens 

Vi hjälper dig till yrkeslicens som tappskokompetens, grönt kort, traktorkörkort och bidrag till B körkort.

Din häst på skolan

Som elev har du möjlighet att ta med dig din häst på lektioner eller ha den uppstallad på Suderbys Gård & Ridskola.

Yrkesdiplom hästskötare

I årskurs 3 ger vi dig möjlighet att avlägga prov för Svenska Ridsportsförbundets Hästskötardiplom inom ridning/trav.

våra hästar